Skip to content

Svensk blues genom tiderna

Om vi nu ska vara de som kikar lite närmare på den svenska och den nordiska bluesmusiken. Ja, naturligtvis är det så att den spridits även till dessa breddgrader. Här är detta något mycket positivt då svenskarna och alla nordbor verkligen kan behöva denna varma och känslofulla musik framför brasan den kalla delen av året. Nu ska det i sannings namn sägas att det inte finns mycket rörande den riktiga bluesmusiken som har utförts av svenska artister. Dock är det faktiskt så att Sverige leder i Norden då det gäller blues. Här är det helt omöjligt att finna exempelvis danska, norska och finska artister inom detta område.

DEN STÖRSTA SVENSKA EXPORTEN RÖRANDE BLUESMUSIK

Det kan utan att tveka sägas att den absolut största svenska framgången och artisten inom blues på det internationella planet är Jill Johnson. Detta är också en mycket mångsidig artist som lätt kan anpassa sig efter att uppträda med olika musikstilar. Hon lever idag i USA och är vid en ålder av bara 44 år fortfarande mycket populär och verksam inom musikens värld. De flesta förknippar henne med countrymusik, vilket i och för sig är hennes stora bit i livet. Dock är det så att den som verkligen lyssnar på hennes musik tydligt kan höra de magiska rytmerna från bluesen. Det har också funnit en tidigare artist vid namn Louise Hoffsten som även hon nådde vissa framgångar på det internationella planet.

DE SOM SPELAT PÅ HEMMAPLAN

När det handlar om de artister som Sverige har och har haft inom bluesmusiken, så handlar det mest om de som har kombinerat denna musik med andra genrer inom musikens värld. De flesta av dem har heller inte nått ut med sin musik på det internationella planet, utan varit de som fått sina framgångar inom musiken på hemmaplan. I det fallet talas det naturligtvis om Mats Ronander, Totta Näslund, Bandet Later in the Evening samt Walking with my Baby. Ett mycket populärt band som också måste nämnas i samband med bluestoner är Eldkvarn med Plura Jonsson i spetsen. Kanske inte ren bluesmusik, men klara influenser av denna musik i många av deras populära låtar.

admin Administrator

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *