Skip to content

ÖVERBLICK AV BLUESMUSIKENS HISTORIA

Bluesen är en musikalisk stil som skapats som svar på de svårigheter som generationer av afroamerikanska folk levt under. Den härrörde från landsbygdens Mississippi Delta-region i början av 1900-talet. Nedstigna från tidigare skrikningar (arhoolies), är blues främst en vokalberättande stil med solo-röst med instrumentalt ackompanjemang. Blues har bidragit väsentligt till utvecklingen av jazz, rockmusik och country- och västmusik.

Blues Form

Vid 1920-talet hade blues-stilen fått sina kännetecken för text, harmonisk struktur och melodisk form.

Blues-texter innehåller ett antal stanzas bestående utav tre rader som rimmar, där varje stanza består av en rad vers som upprepas och sedan avslutas med en slutlinje. Harmoni bygger på en upprepad blues ackordprogression, med ett 12-bar mönster med de tre stora ackorden i en skala. Varje stanza av text är inställd på en 12-barskor, med den typiska blues som sträcker sig från fyra till åtta stansar i längd. Melodin påverkas starkt av “blues noter som låter som” böjda “eller planade tredje, femte och sjunde noterna i huvudskalan. Blues-noterna har en bittersweet känslomässig inverkan. Även om vokalen är fokuserar improvisatörer vanligtvis instrumental solo över blues ackord Dessutom kan utövare också bidra med improviserade “fyllningar” i slutet av en sångrad i en slags “call and response” -stil. En musikalisk innovation var utvecklingen av gitarrspelets “flaskhalsglid”-stil, som består av av att skrapa en kniv eller en glasflaskhals upp på gitarrfingerbrädet för att simulera vokalmönstrar och glidbanor.

Country Blues

Den tidigaste bluesen, känd som land- eller delta-blues, var en produkt av 1800-talets sydliga landsbygdserfarenhet, särskilt efter frigörelsen.

Rikandsångare/gitarrister (eller harmonikaspelare), generellt män, reste från ett samhälle till en annan som sjöng om kärlek, frihet, sex och livets sorger. Viktiga tidiga musiker inkluderar Charlie Patton, Son House (som utvecklade flaskhalsglidtekniken) och Robert Johnson.

Klassisk Blues

När lantliga afroamerikaner migrerade till urbana områden som Memphis och New Orleans på jobbsökning blev blues gradvis ett mer urbana fenomen.

Klassisk eller urban blues innehöll en manlig eller kvinnlig sångare vanligtvis åtföljd av ett piano eller en hel jazz combo. Med hjälp av blues-kompositioner som WC Handys “St. Louis Blues” (1914) började musikbranschen kapitalisera på den ökande populariteten hos urban blues. Dessa låtar blev så framgångsrika att många populära sånger som inte var blues bara lade till ordet blues till titeln för att säkerställa deras popularitet. New York vaudeville sångerska Mamie Smiths 1920-inspelning av “Crazy Blues” lanserade “racing recording” -branschen, som riktade blues och jazz direkt till den afrikanska amerikanska publiken. Dessa inspelningar visade sig också populära hos en större amerikansk allmänhet och bluesinspelningar av artister som Bessie Smith, “Empress of the Blues”, Jelly Roll Morton, Gertrude “Ma” Rainey och Louis Armstrong dominerade det musikaliska landskapet. I hela landet hördes blues i små danssalar, bar rooms, hyrställen och jukefogar, där nya stilar som “barrelhouse” och boogie-woogie utfördes av pianister som Clarence “Pine Top” Smith.

Elektrisk Blues

Efter andra världskriget flyttade centrum för bluesaktivitet till städer som Chicago, där musiker som Muddy Waters, Riley “BB” King och Buddy Guy intensifierade ljudet genom att förstärka gitarrerna och lägga mer tonvikt på trummorna.Under 1950-talet anpassades denna stil också av vita musiker, och rytm och blues träffades ofta av “vita” musiker som Elvis Presley och Bill Haley, som förvandlade rytm och blues till rock och roll.

Ett decennium senare återvände brittiska musiker som Rolling Stones, Led Zeppelin och Eric Clapton till bluesrötterna som källa till deras starkt förstärkta hårdrockstil. Även om mycket av bluesens energi har kanaliserats i rock- och rytm- och blues-stilar, njuter traditionella bluesmusiker som John Lee Hooker, Etta Baker, Junior Wells och Buddy Guy framgångsrika karriärer. Blues har också utvecklats till en stor kraft i nutidsmusik genom Robert Crays rockformade stil, samt rootsorienterad jazz av musiker associerade med Wynton Marsalis (se Marsalis, familj), zydeco-ljudet och några rapgrupper.