Skip to content

Bluesmusikens värde för svarta och vita

När nu bluesmusiken startades av svarta människor runt Mississippideltat, kommer det ju ofrånkomligen vara de som har störst kunskap om denna musik. De vet varför den är skapat, har levt med den från begynnelsen och är de som sägs ha denna rytm i blodet rent automatiskt. Hur är det då med faktumet att de som grundade denna genre inom musikens värld inte lever kvar? Bidrar inte detta till att de människor som lever idag inte är lika sammankopplade med musikens rötter? Ja, till viss del kan detta vara sant. Det är dock fortfarande till största delen svarta människor som sjunger och framför det som kallas för deltablues. Här finns då det som anses vara bluesens ursprung och original.

I det fallet kommer då det som anses som den rätta bluesmusiken vara något som har ett större värde för svarta. De texter som här har skapats kommer också många gånger att handla om arbetande svarta människor som har råkat ut för något tråkigt eller en olycka i livet. På så sätt gör detta naturligtvis det enklare för den svarta befolkningen att identifiera sig med denna musik. Hur som helst kommer det på det internationella planet fram många vita människor som framför blues i någon form. Här har denna då oftast utvecklats till att vara en kombination av pop eller rock tillsammans med bluestoner. Helt enkelt skapas då en genre inom bluesen som även anpassas för den vita befolkningen.

Vita som har bidragit till bluesens kvalitet

Det finns många vita artister som är aktiva inom bluesen idag, som verkligen gör att den fortfarande lever kvar i den delen av världen. De flesta av dessa finns i USA, men det finns även de som har bidragit till detta i Sverige och Norden. En av dessa är den unika Peps Persson, som har varit verksam inom allt från en blandning av ska och reggae och vilt blandat detta med bluesens toner. Han har gjort det så bra att han faktiskt fortfarande vid 70 års ålder är verksam i mindre skala. Han är helt enkelt fortfarande ute och turnerar med sin musik. För att gå tillbaka till de artister från USA som idag är verksamma och sprider bluesmusiken vidare så är det Joe Bonamassa och Beth Hart som ligger i toppen.

De svarta som stått för bluesmusikens etablering

Känslan inom den riktiga bluesen kanske ändå ligger bland de svarta artisterna. Ja, de som grundade denna musikgenre. De som verkligen startade bluestrenden som både svarta och vita lyssnar till och faktiskt uppskattar är Muddy Waters samt B.B. King. Nu är dessa inte bara de enda då det skapas många grenar inom bluesmusiken. Här kommer du som lyssnat på Jimi Hendrix ha hört att det finns mycket bluestoner i hans musik. Efter detta har du naturligtvis den legendariska och oförglömliga John Lee-Hooker. Nu är det inte alla idag som minns dess artister, men det kommer hela tiden flera. Detta gör att bluesmusiken lever kvar, även om det är lång väg tillbaka till denna intressanta musiks storhetstid.

admin Administrator